Népszámlálás 2021

Népszámlálás 2021

SODB

A népszámláláshoz szükséges adatgyűjtés 2021. február. 15. és 2021. március 31. között megy végbe. Ez lesz az első elektronikus úton történő népszámlálás.

Az elektronikus kérdőívet mindenki otthonában töltheti ki és a kitöltés legfeljebb 10 percet vesz igénybe. A kérdőív elérhető mobilon, tableten vagy számítógépen. A web applikáció mellett elérhető lesz az erre a célra létrehozott okostelefon applikáció is.

Amennyiben valaki nem tudja önállóan, vagy családtagjai segítségével kitölteni a kérdőívet igénybe veheti az asszisztensi szolgáltatást. A községi hivatalokban kapcsolattartó pontot hoznak létre az állandó asszisztenseknek, a községek területén pedig mozgó asszisztensek fogják segíteni a lakosságot, melyek otthonukban keresik fel azon lakosokat, akik erre igényt tartanak (pl. nyugdíjasok, vagy mozgásképtelenek).

A népszámlálási törvény értelmében a népszámlálási kérdőívet az ország minden lakosa köteles kitölteni. A népszámlálás szempontjából lakos mindenki, akinek Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhelye, esetleg megtűrt státuszúként tartózkodási engedélye van.  Lakos továbbá az európai uniós állampolgár, ha a szokásos tartózkodási helye a Szlovák Köztársaság területén van.

A népszámlálás a kiskorúakra is vonatkozik, az ő nevükben azonban a szülők vagy a törvényes képviselő töltik ki a népszámlálási kérdőívet.

 

A népszámlálási kérdőív elérhető lesz a https://www.scitanie.sk/ weboldalon

Információs video: https://vimeo.com/471290558

 

Az elektronikus kérdőív 14 kérdést tartalmaz. A kérdések jól átlátható témakörökre vannak felosztva, például lakhely, család, oktatás és foglalkoztatás, nemzetiség, vallás. Egy kérdésre úgy adhatunk választ, hogy megjelöljük a válaszhoz tartozó kört, vagy kiválasztjuk a megfelelő választ a lehetőségek listájáról. Ha a lehetőségek közt nem találtuk meg a megfelelő választ, egyes kérdéseknél az “egyéb” lehetőségre kattintva saját választ adhatunk meg. A kérdések melletti “i” betűre kattintva rövid magyarázó szöveget olvashatunk. A formanyomtatványok és a magyarázatok szlovák nyelven, a nemzeti kisebbségek nyelvén (magyar, romák, ukrán, ruszin), német, angol és francia nyelven is elérthetők lesznek.

plakát

anyanyelv

nemzetiség

állampolgárság nemzetiség

 

 

Mellékletek

Letak_USVNM_a_SU_SR_A4_madarsky.pdf

Letak_USVNM_a_SU_SR_A4_madarsky.pdf
Fájl típusa: PDF dokumentum, Nagyság: 291,88 kB

nemzetiség.PNG

nemzetiség.PNG
Fájl típusa: PNG kép, Nagyság: 76,71 kB
Hozzáadás dátuma: 4. 1. 2021 21:25
Legutóbbi frissítés dátuma: 10. 2. 2021 17:03
Szerző: Správce Webu